Улс үндэстэн бүр өөрсдийн идээ хүртэх ёс, зан заншилтай. Монголчуудын хувьд нүүдлийн мал аж ахуйгаас шалтгаалан хоол унд хийх, уламжлалт баяр ёслолоор аль идээг сонгон хүртэх нь хүртэл нарийн дэг жаягтай ард түмэн. Тэдгээрийн дотроос уламжлагдан ирсэн соёлын биет бус өвийн нэг нь шимийн архийг боловсруулан гаргаж авах тогоо нэрэх ёсон юм. 

-ЭХЭНД ӨГҮҮЛЭХ НЬ-

 Монгол түмэн идээ ундааны дээд болох сархадыг эртнээс нааш шимийн архи, сүүний архи, монгол архи гэх мэтээр нэрлэж заншжээ. Нийтлэг нэршил нь бол нэрмэл. Харин бэлтгэх явцыг нь “тогоо нэрэх” хэмээн нэрийднэ. Энэхүү тогоо нэрж шимийн архи гаргах үйл явц нь Монголчуудын нэгэн өвөрмөц арга технологи бүхий үйлдвэрлэл юм. Ийнхүү бэлтгэх ажиллагааг нь цоргоор нэрэх, битүү нэрэх гэж хоёр ангилдаг. Цоргоор нэрэх арга нь бүрхээрээс шууд дамжин цоргоор гаргаж авдаг бол хаалттай арга нь бүрхээр дотор хувин зүүж шимийн архи тосох арга. 

Энэхүү идээг эртнээс уламжлалт баяр, хурим найрын үед хүртэж ерөөлийн дээдийг хангай дэлхий, хүн зондоо өргөж хүртдэг байна.

“Чингисийн Есөн өрлөгтэй өчин хөвүүний сэцэлсэн шаштир” хэмээх сургааль бүтээлд шимийн архины талаар өгүүлдэг. Ингэхдээ Есөн өрлөг их эзэн Чингис хаантай сархадыг хэрхэн зооглох, цаашид хориглох талаар мэтгэлцэн суухуйд өнчин хөвүүн их уувал зовлон, тааруулж хүртвэл жаргал гэх агуулгаар шүлэглэн хэлснээс үүдэж хаантан “Дөч хүрээд дөнгөж амс, Тавь хүрээд тавьж уу, Жар хүрээд жаргаж хүрт” хэмээн зарлиг болгодог. Мөнхүү Монголчууд өвлийн хүйтэн эрчилсэн сарууд айлчлахыг: 

“Нэг есөд яах вэ?
Нэрмэл архи хөлдөнө.
Хоёр есөд яах вэ?
Хорз архи хөлдөнө” гэх мэтээр цэцэлсэн нь бий. Энэ мэт шимийн архины хэрэглээ, олон зууны тэртээгээс хэрхэн хэрэглэж ирсэн талаар эртний олон түүхэн сурвалжид тэмдэглэн үлдээсэн байдаг.  

Харин энэхүү шимийн архи нь зөвхөн баяр ёслолын үеэр хүртдэг идээ ундааны дээж болохоос гадна элдэв өвчинг анагаах шидтэй. Иймийн учир дан ганц найр наадмын хэрэглээгээр тогтдоггүй тул эртнээс нааш өвлөгдөн иржээ. Түүний нэг нь шимийн архийг нэрэхдээ бүрхээр дотор мах зүүн жигнэж, ядаргааг тайлах архи нэрэх, чийг бамын өвчинг анагаах зэрэг орно. 

Нэрмэлийг малын сүү, тэр дундаа гүүний айраг, үхрийн сүү, цагаагаар мөн нэрдэг. Цагаа буцлах үед бүрхээрийн доод биед 10-15 сантиметр хэсэг норж цагаан өнгөр тогтох агаад үүнийг “цагааны ээдэм” гэнэ. Уг ээдмийг идэх, үнэрлэх, ууранд утах зэргээр ядрах, сульдах өвчийг эдгээж ирсэн уламжлал ч бий. 

Монголд Өвөрхангай аймаг, Хэнтийн Батширээт, Биндэр, Сүхбаатарын Дарьганга, Ховдын Үенч зэрэг сумд нэрмэлээрээ алдартай. Чухам учир нь тэдний тогоо нэрэх ёсон буюу нэрмэл гаргаж авах нарийн технологи, үйл ажиллагаа нь шимийн архи гаргаж авдаг нийтлэг аргаас онцлогтой байдагт оршино. Жишээ нь Дарьгана сум эрт цагт Манжийн хааны сүргийг адгуулж, зоог бэлтгэдэг байсан тул тун няхуур үйл ажиллагаатайгаар шимийн архи нэрдэг байж. Түүнээс улбаалсан өв соёлоо өдгөө ч хадгалж үлдсэн бөгөөд “Чамбай Дарьганга” нэртэй шимийн архины үндэсний үйлдвэрлэл бий болгосон билээ. 

-НЭРМЭЛИЙН ХӨРӨНГИЙГ “ДОМБО”-НД ХИЙЖ ХАДГАЛНА-

Ийнхүү Сүхбаатар аймгийн Дарьганга сумын малчин Ц.Бат-Эрдэнэтэй хэрхэн тогоо нэрж, шимийн архи гаргаж авдаг талаар ярилцлаа. 

Тэрбээр өгүүлэхдээ: “Манай нутагт ихэвчлэн үнээний сүүгээр нэрмэл нэрдэг. Харин нэрэхийн өмнө нэрмэлийн хөрөнгө буюу эхийг гаргаж авна. Уг хөрөнгийг гаргахдаа тараг болоод бага зэргийн сахар хийж исгэдэг.  Ингэж исгэсэн тараг дээр сүүгээ хийгээд бүлнэ. Тиймээс ч хөрөнгө гаргаж авахад  нэлээдгүй хугацаа хэрэгтэй. Ер нь бол сар орчим болдог. Ингэж исгэсэн хөрөнгөө домбоныхоо ёроолд хийж хадгална. Домбо нь манай нутгийнхан үнээний айргаа хийдэг модон сав юм л даа. Зарим айлууд хөрөнгөө домбоныхоо ёроолд хийж жилийн турш хадгалах нь бий” хэмээн ярив. 

Тэгэхээр Дарьганга сумынхны хувьд шимийн архийг гаргаж авахад ордог гол материалыг хэрхэн боловсруулахаас эхэлдэг байна. Тус сумын хувьд адуун сүрэг, хурдан адуугаараа алдартай ч үхрийн сүүгээр нэрдэг бөгөөд бага зэргийг айраг буюу гаргаж авсан хөрөнгө дээр үнээний сүүг бүлэхээр шуугитал исдэг ажээ. 

Дараа нь бүрхээр, тосгуурынхаа савыг угсарч, дээр нь жалавчаа тавина. Нэрмэлийн усыг шар сүүтэй холин жалавчдаа хийж хоёроос гурван удаа халаана. Ийнхүү бүрхээрээ авахад тосгууранд шимийн архи бэлэн болсон байх юм. Мэдээж жалавч савны дундуур төдий хэмжээтэй байх агаад дахин хоёр юм уу, гурван усаар сольж халаагаад нэмж архи авдаг байна. 

Ц.Бат-Эрдэнэ үргэлжлүүлэн “Ерөөс хөрөнгө муу байвал архи сулавтар гардаг. Исгэлт зөв, сайн байвал тогоо нэрэх амархан. Шимийн архи зөөлөн сайхан амттай гарна. Тиймээс исгэх болоод хөрөнгөө хадгалах нь их учиртай. Хөрөнгө намрын сэрүүн унах үед амт нь суларчихдаг. Хэт халуунд мөн л тэгнэ. Тэгэхээр намар бага саванд хийж, үнээгээ саагаад сүүг нь бага багаар нэмж өвөл болтол хадгална. Харин сүү сааль их, зуны дэлгэр цагт тогоогоо нэрдэг. Тийм цагаар нэрсэн шимийн архи их сайхан зөөлөн амттай болдог. Зөв сайхан исгэсэн айрагнаас л сайхан нэрмэл гарна. Шимийн архин дээр шар тос нэмж, халаагаад уухад ханиаданд их сайн” гэв. 

Дарьгангын шимийн архи онцгой байдгийн учир энэ ажээ. Мөн сулхан иссэн айрганд унганы зуулт хийж бүлдэг арга бий. Унаганы зуулт хатахаар бутарсан жигжихэн зүйл болдог шүү дээ. Үүнийг айрганд хийж бүлэхэд амт нь түлхүү чангарч, нэмэгддэг байна. 

-ШИМИЙН АРХИЙГ ХЭЧНЭЭН Ч ЖИЛ ХАДГАЛЖ БОЛНО-

Харин дараагийн зочин бол Хэнтий аймгийн Батширээт сумын малчин Г.Батзаяа. Ерээс Хэнтий аймгийн Биндэр, Дадал, Батширээт сумдуудыг Буриадуудын нутагт гэлцэх нь бий. Буриад түмэн хэзээд шимийн архиараа алдартай байсан билээ. Тиймээс тэдний тогоо нэрэх ёстой танилцъя. 

Тэрбээр тогоон нэрэх ёсонг Буриадуур хэрхэн үйлдаж, өөрсдөө яаж нэрдэг талаараа ийнхүү өгүүлсэн билээ. “Нэн түрүүнд сүүгээ исгэх хэрэгтэй. Харин исгэсэн сүүний айргаа, цэвэр сүүгээр арвижуулна. Жишээ нь гэхэд арван литр айраг дээр ахин арван литр сүүж нэмж болно. Ингээд исгэж гүйцсэнийхээ дараа шимийн архиа нэрдэг. Эхний ээлжинд бол хорин литр айрагнаас нэг литр гаруй архи гарна. Харин намрын улирал дөхөөд ирэхээр арай чанга болж хоёр литр шимийн архийг хори литр айрагнаас авч болдог. Гол нь исгэсэн сүүний айраг руугаа сүү хийх болгондоо бага зэрэг бүлэх хэрэгтэй. Гэхдээ гүүний айраг шиг хөөсөртөл ихээр бүлж болохгүй. Сүүний айргийг их бүлэх юм бол амт нь буучихна. Тоогоо нэрэх үед тогоон дотроо бүрхээрээ тавьж, дотор нь тосгуураа байргуулдаг. Зарим хүмүүс тосгуураа гадна талд нь тавих бий. Дээр үед модон бүрхээрээр тогоо нэрдэг байсан бол одоо хөнгөн цагаан бүрхээр ихэвчлэн тавих болсон” гэв. 

Мэдээж өмнө өгүүлсний адил сүүний айргаа сайтар исгэхийг мөн чухалчилж байна. Гол нь хадгалах үйл явц нь удаан үргэлжлэлгүй шууд исгэлтээ хийгээд тогоо нэрдэг бололтой. Батширээт сумынхны хувьд тоогоо нэрэх үед хамгийн эхэнд гаргаж авсан шимийн архи нь онцгой хүчтэй амттай байдаг ажээ. Түүний дараа ахин шинэ усаар тусгайлан нэрнэ. Ийнхүү хоёр дахь удаагийн ажиллагаагаар гаргаж авсан шимийн архийг “сувс” гэж нэрлэнэ. Г.Батзаяа шимийн архины талаар “Нэрмэлийг хэчнээн ч жил хадгалж болдог. Сайн саванд хадгалвал охь нь ер гарахгүй. Тиймээс амт, чанараа алдана гэж үгүй. Тэгэхээр шилэн саванд хадгалах нь зөв” гэлээ. 

Ерөөс шимийн архийг зөвхөн үнээний иссэн сүү буюу айрагнаас гаргаж авдаг ёсон Монголд өргөн дэлгэрчээ. Дараагийн зочин болох Ховд аймгийн Үенч сумын малчин Н.Оюунчимэг ч энэ талаар онцгойлон дурдаж байлаа. 

Тэрбээр: “Манай нутагт нэрмэлийг үнээний айрагнаас гаргаж авдаг. Үнээний сүүг хөрөнгөлөн исгэн идээ шүү дээ. Уг идээнд өдөр тутам сүүгээ хийж 100 – 200 удаа бүлдэг. Айргийг хадгалах савнаасаа шалтгаалан 30-50 литр айрганд 3-5 литр хярам (20 хувь нь сүү, 80 хувь нь ус хийж чанасан идээг хярам гэдэг байна) хийж бүлснээр исэлтийг нэмэгдүүлдэг. Харин хярмаа айраг бүлж тогоо нэрэхээс хоёроос дөрвөн өдрийн өмнө бэлэн болгодог. Энэ нь бол маш чухал үйл явц бөгөөд хярмаа хэрхэн тааруулж хийснээс шалтгаалж шимийн архи болон ааруулны амт шалтгаална. Хярам хийхдээ айргаа хэт халааж эсвээс хөргөж болохгүй. Бүлээн зэлгээн байлгахын тулд тааруулж хийх хэрэгтэй. Тун торгон мэдрэмж шаардсан ажил шүү” хэмээв. 

Үүнээс үзэхэд Ховдын шимийн архины гол орц нь хярам болж байна. Үүний дараа тогоо нэрэх үйл явц эхэлдэг байна. Түүнийхээр бол хярам нь таарсан айрагны үнэр бүлж байхдаа мэдрэгддэг гэнэ. Н.Оюунчимэг мөн “Манай ээж айраг бүлж байхдаа л ямархуу амт чанартай нэрмэл гарахыг хэлдэг байсан. Бүлж байхдаа хэт хурдан чанга бус эвлэг зөөлнөөр хурдыг нь тааруулж байх ёстой. Бүлэх явцад айраг хөрчихвөл тодорхой хэмжээг нь тогоонд хийн халаана. Мөн айраг бүлэх үеэр гэрийн хаалга онгорхой байж болохгүй. Учир нь манай нутгийн зуслан уулархаг, сэрүүн газарт байдаг. Тиймээс айраг бүлэх, тогоо нэрэх үедээ хаалга сэвэлзүүлж, онголзуулдаггүй. Зарим аймгийнхан тогоогоо гадаа нэрж харагддаг. Магадгүй цаг агаар болон газрын байдлаас шалтгаалдаг биз ээ” гэлээ. 

Гол нь айраг бүлэхэд хаалга нээлттэй байснаар амархан хөрж, исэлтэд муугаар нөлөөлөх сөрөг үр дагавартай. Тогоо нэрэхдээ хүйтэн буюу халаагаагүй тогоонд айраг хийж гал дээр тавих агаад галыг нь тун няхуур тааруулах ёстой гэнэ. Хүйтэн тогоонд хийдэг учир нь айраг хусамтаж түлэгдэхгүй байх давуу талтай. Харин галлагаа тохироогүй үед шимийн архины амт сул гарна. Ийнхүү айрагтай тогоон дээрээ бүрхүүлээ тавьж дээр нь жалавчаа байрлуулна. Үүний дараа жалавч, бүрхүүл хоёрын дундах зайг уур гарахаас сэргийлж зориултын ороолтоор сайтар ороож өгнө. Жалавчинд ус дүүргэсний дараа халуун бүлээн болоход нь шанагаар хутгаж аваад дахин усаар дүүргэх аж. Энэ үйлдлийг мөн л хоёроос гурван удаа давтсанаар идээний дээд шимийн архи бэлэн болох юм. 

Н.Оюунчимэг ийнхүү гаргаж авсан шимийн архиа тухайн үед гэрт нь байх хүн бүрт уулгаж, амсуулдаг байна. “Шинэхэн боловсруулсан ундаанаасаа хүнд амсуулалгүй үлдээвэл хойтон жил нь үнээ сувайрч, төл авахгүй хоцорно гэж нутгийнхан үздэг юм” хэмээгээд яриагаа төгсгөлөө. 

Биет бус өв соёл гэдэг Монголчуудыг монгол хүн гэдгийг илтгэх хамгийн чухал, үнэт зүйл билээ. Өв соёл, тээгдэн ирсэн ёс заншлаас алгуур алсрах нь үндэстнийг дотроос нь мэрж, хожим тусгаар бүрэн эрх рүү ч халдаж мэдэх хүчтэй сөрөг зэвсэг мөн. Тиймээс л уламжлагдан ирсэн өв соёлоо ирээдүй хойчид танин мэдүүлэх, өвлөн тээх нь одоогийн хэллэгээр бидний хамгийн том зарчмуудын нэг мөн. Өнгөрсөн удаагийн дугаартаа бид биет бус соёлын өвийн нэг болох хатгамал урлалыг онцолсон бол энэ удаад тогоо нэрэх ёсыг онцлон танилцууллаа. 

Ctrl
Enter
Гомдол хэрхэн мэдүүлэх вэ?
Холбоотой текстийг идэвхжүүлэн Ctrl+Enter дарна уу.

Санал болгох нийтлэл

Сэтгэгдэл (68)

play aviator
play aviator
10 April 2025 17:39
This website, you can discover a wide selection of online slots from famous studios. Users can experience classic slots as well as new-generation slots with vivid animation and exciting features. If you're just starting out or a casino enthusiast, there’s a game that fits your style. money casino The games are instantly accessible round the clock and designed for PCs and tablets alike. All games run in your browser, so you can jump into the action right away. Site navigation is easy to use, making it simple to explore new games. Sign up today, and dive into the excitement of spinning reels!
champion casino приложение
champion casino приложение
11 April 2025 04:29
На данной платформе вы сможете найти разнообразные игровые слоты в казино Champion. Коллекция игр включает традиционные игры и актуальные новинки с качественной анимацией и уникальными бонусами. Каждый слот оптимизирован для удобной игры как на компьютере, так и на планшетах. Будь вы новичком или профи, здесь вы найдёте подходящий вариант. champion casino бонус Слоты запускаются в любое время и не требуют скачивания. Также сайт предлагает программы лояльности и полезную информацию, для улучшения опыта. Попробуйте прямо сейчас и оцените преимущества с казино Champion!
MichealTum
MichealTum
15 April 2025 17:10
This online service features a large selection of prescription drugs for home delivery. Customers are able to securely get needed prescriptions without leaving home. Our catalog includes everyday solutions and more specific prescriptions. Each item is acquired via verified suppliers. https://members2.boardhost.com/businessbooks6/msg/1727382177.html We prioritize user protection, with private checkout and fast shipping. Whether you're managing a chronic condition, you'll find what you need here. Visit the store today and enjoy trusted online pharmacy service.
slot casino
slot casino
21 April 2025 13:08
Here, you can access a wide selection of casino slots from famous studios. Visitors can experience retro-style games as well as modern video slots with stunning graphics and exciting features. If you're just starting out or a casino enthusiast, there’s something for everyone. play aviator All slot machines are available round the clock and compatible with laptops and tablets alike. No download is required, so you can start playing instantly. The interface is intuitive, making it quick to explore new games. Register now, and dive into the thrill of casino games!
money casino
money casino
24 April 2025 16:16
On this platform, you can discover lots of slot machines from top providers. Visitors can experience classic slots as well as new-generation slots with stunning graphics and interactive gameplay. Whether you’re a beginner or an experienced player, there’s something for everyone. play casino The games are ready to play round the clock and designed for laptops and tablets alike. All games run in your browser, so you can get started without hassle. The interface is easy to use, making it quick to find your favorite slot. Register now, and enjoy the excitement of spinning reels!
cd alarm
cd alarm
On this site offers disc player alarm devices from top providers. You can find sleek CD units with AM/FM radio and dual wake options. Most units include external audio inputs, device charging, and memory backup. The selection covers budget-friendly options to premium refurbished units. hello kitty alarm clock cd player Every model boast snooze functions, sleep timers, and bright LED displays. Purchases are available via eBay with fast shipping. Select the perfect clock-radio-CD setup for bedroom daily routines.
hitman for hire
hitman for hire
Our service allows you to find professionals for temporary hazardous jobs. Visitors are able to easily set up services for specialized situations. All contractors are trained in executing intense tasks. hitman-assassin-killer.com This site offers private communication between users and contractors. For those needing urgent assistance, this platform is ready to help. List your task and find a fit with the right person now!
play casino
play casino
Here, you can find lots of online slots from top providers. Visitors can try out traditional machines as well as modern video slots with vivid animation and bonus rounds. Whether you’re a beginner or a seasoned gamer, there’s a game that fits your style. casino games All slot machines are ready to play round the clock and compatible with desktop computers and tablets alike. All games run in your browser, so you can start playing instantly. Platform layout is easy to use, making it quick to browse the collection. Register now, and discover the thrill of casino games!
Foto
А.Доржханд

Б.Ганчимэг
Б.Ганчимэг
Д.Сайнбаяр
Д.Сайнбаяр
Б.Алтанхуяг
Б.Алтанхуяг
Н.Түвшинбат
Н.Түвшинбат
С.Баясгалан
С.Баясгалан
О.Нинж
А.Даваадулам
П.Соёлдэлгэр
П.Соёлдэлгэр
А.Банзрагчгарав
А.Банзрагчгарав
1 2 3